Problém umělé inteligence

Problém umělé inteligence

Pozvali mě na VŠ, abych podiskutoval o možnosti Arduina v oblasti umělé inteligence.

Přednesl jsem své "No, nic moc, přátelé..." v šedesáti minutách, a pak nastala volná diskuse, která zanechala víc otázek, než odpovědí, a tak to máme rádi, bo tak je to správné!

Protože otázka umělé inteligence není v tom, jestli se nevzbouří a nenastane nadvláda strojů. Otázka umělé inteligence je mnohem, mnohem širší.

Asi jste slyšeli o samořiditelných autech a jejich dilematech. Totiž: když auto zjistí, že se blíží nebezpečí, a to se může stát i samořiditelnému, protože ani rychlé reakce nedokážou přečůrat fyzikální zákony, tak musí udělat rozhodnutí. A to rozhodnutí může stát lidské životy. Čí životy má obětovat?

Má chránit posádku, nebo chodce? Průzkum, udělaný na toto téma, dopadl nepřekvapivě. Lidé, co uvedli, že by si takové auto koupili,  hlasovali pro možnost "chránit posádku", no a ti druzí... Jak jinak, že?

Ale ou kej. A teď si přidejme výhybkové dilema: Má srazit seniora, nebo dítě? Má srazit muže, nebo ženu? A co když venku jde žena s kočárkem a v autě sedí senior, má to napálit do klandru? A když vlevo bude lesbický pár a vpravo heterosexuální? (Myslíte si, že si tuhle otázku tvůrci AI nekladou?) Musejí rozhodnout, čí život má přednost. Ona to ta AI nějak zvládne, ale musí vědět, jak to má zvládat. A musí ji někdo natrénovat a musí jí říct: To nebylo dobře, to bylo dobře.

Koho mají tedy samořiditelné vozy srážet, když už tedy někoho srazí?


Photo by Possessed on Unsplash

Tento příspěvek je pouze pro předplatitele

Máte účet? Přihlaste se